0
0
0

М'який мисливський дріб. Переваги та недоліки.

М'який мисливський дріб. Переваги та недоліки.

М'який мисливський дріб.

М'який дріб або як ще її називають - свинцевий дріб - виготовляється з чистого свинцю, з мінімальним додаванням сторонніх сплавів або взагалі без таких.

Свинець - тяжкий метал. Такому дробу, властива висока вражаюча здатність, що для тих, хто практикує стрілянину на малих відстанях, є ідеальним вибором.

Мабуть, на цьому переваги м'якого дробу вичерпуються.

Оскільки такий дріб не володіє достатньою твердістю, в момент пострілу він деформується, ще тільки перебуваючи в каналі ствола.

При такій компресії його, нехай навіть ідеальна, сферичність неодмінно порушується і вже на вильоті від неї не слід очікувати занадто правильного польоту.
Як наслідок, через порушення форми, пропадає і її купність або правильніше сказати постріл стає ситуативним і не прогнозованим. Слід зазначити, що в такому процесі так само страждає такий показник, як осип дробу.

Висновок

    Позитивні якості м'якого дробу:
  • висока забійна сила
  • ідеальна для стрільби до 35 метрів
    Недоліки м'якого дробу:
  • деформація вже на етапі пострілу
  • відсутність купності
  • немає рівномірного осипу

І, якщо ми говоримо про стендову стрільбу, виготовлений дріб такого типу - прекрасний вибір.
Якщо при виготовленні виробник дотримувався норм стандарту, то в деяких випадках - це так само вдалий вибір навіть для мисливців.

Дріб SchrotUA

З 2018 року, використовуючи найчистіший свинець, який спеціально відбирався для виробництва, і застосовуючи технологічні прийоми регламентовані ДСТУ, SchrotUA почав випуск м'якого дробу.

Знаючи про пересуди серед мисливців, які часто стикаючись з цим типом дробу, все ж залишалися незадоволеними його якістю. Саме через використання м'якого дробу, виготовленого кустарним методом, до цього типу "прилипла" образлива назва "пластиліновий".
Це відбувається тому, що частіше, в гаражних умовах, любителі-самоучки просто не в змозі витримувати всі технологічні норми, яких необхідно дотримуватися для стандарту продукту. Таким чином, через багаторічні невдалі експерименти, до м'якого дробу мисливці стали підсвідомо ставитися упереджено.

Але якщо є стандарт, то все залежить від виробника.

Пам'ятаємо перший відгук одного з мисливців, який отстрелял нашої "сімкою" по качці:

"Я ще ніколи не стріляв такою твердою м'якою дробом. Дістав кожну дробинку з птиці, і вони такі ж круглі! Спасибі вам!"

м'який дріб